
To fly fishing είναι ένα άκρως αθλητικό αλλά και καλλιτεχνικό, είδος ψαρέματος, που θα συναρπάσει και θα φανατίσει όποιον αποφασίσει να μπει στον μαγικό κόσμο του.
Στην Ελλάδα η τεχνική αυτή είναι σχεδόν άγνωστη , μιας και όλοι νομίζουν ότι είναι μια καθαρά τεχνική των εσωτερικών νερών , οπότε σε μια χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών δεν θα είχε και τόση εφαρμογή . Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα μιας και φυσικά εχει εφαρμογή στην θάλασσα. Μάλιστα υπάρχει μεγάλη περίπτωση το fly fishing να έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα.
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της «τεχνητής μύγας» έγινε από τον Ρωμαίο Αιλιανό Κλαύδιο κοντά στο τέλος του 2ου αιώνα. Περιέγραψε την τεχνική όταν είδε Μακεδόνες ψαράδες να την χρησιμοποιούν στις όχθες του ποταμού Αξιού. Συγκεκριμένα έγραψε:
…..έχουν κατασκευάσει μια παγίδα για τα ψάρια,. . . έχουν τυλίξει κόκκινο μαλλί γύρω από το αγκίστρι τους και έχουν δέσει δυο φτερά που τα έχουν πάρει κάτω από το λειρί του κόκορα , τα οποία πάνω στο αγκίστρι μοιάζουν με φτερά εντόμου. Το καλάμι τους είναι 6 πόδια μακρύ , το ίδιο και η πετονιά τους. Πετανε στο νερό αυτό το ψεύτικο δόλωμα και τα ψάρια προκαλούνται νομίζοντας ότι είναι μια νόστιμη λεία , ορμάνε να το φάνε και πιάνονται στο αγκίστρι..............

To fly fishing είναι μια μέθοδος αλιείας στην οποία το δόλωμα είναι μια τεχνητή "μύγα" η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα αγκίστρι όπου έχει επεξεργαστεί με κάποια φυσικά ή τεχνητά υλικά έτσι ώστε να μοιάζει με κάποιο έντομο ή προνύμφη ή και κάποιο ψαράκι . Για να φτάσει η «μύγα» στον στόχο της χρειάζεται και ο ανάλογος εξοπλισμός. Αυτός είναι το ειδικό καλάμι για fly fishing , το ειδικό καρούλι fly fishing , η ορμιά , το leader , το backing και το παράμαλλο . Για τον εξοπλισμό θα πούμε αναλυτικά παρακάτω
Το ψάρεμα με μύγα μπορεί να γίνει σε αλμυρό ή γλυκό νερό. Στην Αμερική το fly fishing στην αλιεία του γλυκού νερού χωρίζεται στο ψάρεμα των ειδών κρύου νερού (πέστροφα, σολομός, σιδεροκέφαλος) και στο ψάρεμα των ειδών του θερμού νερού, (Πέρκα κτλ). Στη Βρετανία, όπου η φυσική θερμοκρασία του νερού ποικίλλει λιγότερο, το fly fishing χωρίζεται στο game fishing (πέστροφα ή σολομό) και coarse fishing για άλλα υπόλοιπα είδη. Οι τεχνικές για to fly fishing διαφέρουν και ανάλογα τον βιότοπο και μπορεί να εφαρμοστεί σε λίμνες, μικρά ρυάκια, μεγάλα ποτάμια, κόλπους και εκβολές ποταμών , παραλίες και ακόμα στον ανοιχτό ωκεανό.
Εξοπλισμός:

Καλάμι
Το καλάμι για αυτήν την τεχνική έχει σημαντικές διαφορές από τα καλάμια των άλλων τεχνικών ψαρέματος. Είναι πολύ ελαφρύ , έχει διαφορετικά δακτυλίδια και ο μηχανισμός κουμπώνει στο κάτω μέρος του , πίσω δηλαδή από το σημείο που το κρατάμε. Το μήκος του μετριέται σε πόδια και ξεκινά από 5 πόδια έως και 12 πόδια , ανάλογα με το ψάρεμα που θέλουμε να κάνουμε. Άλλο αναγνωριστικό των καλαμιών αυτών είναι το AFTW το όποιο είναι το action τους , και καθορίζει την ορμιά που θα χρησιμοποιήσουμε. Ξεκινά από το 0 και φτάνει έως το 12. Δηλαδή ένα καλάμι με AFTW 9 , θα πρέπει να το γεμίσουμε με μια ορμιά με AFTW 9 για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα στην ρήψη

Η ορμιά:
Στο fly fishing δεν χρησιμοποιούμε κάποιο βαρίδι για να πετάξουμε το δόλωμα μας μακρυα. Την δουλεία αυτή την κάνει η ορμιά , η οποία είναι ένα νήμα , καλυμμένο με ειδικό πλαστικό υλικό. Η ορμιά είναι συνήθως 25-30 μέτρα , και χωρίζεται σε floating , intermediate , και sinking , ανάλογα με την βύθιση της , και μετριέται και αυτή σε AFTW ανάλογα με το βάρος της. Όπως είπαμε και παραπάνω το AFTW της ορμιάς , θα πρέπει να είναι ανάλογο με το AFTW του καλαμιού

Ο μηχανισμός και το στήσιμο του.
Ο μηχανισμός στο fly fishing , όπως είπαμε τοποθετείται στο κάτω μέρος του καλαμιού . Είναι απλή κατασκευή , και τα νούμερα που θα δούμε επάνω του , μας λένε ποιες ορμιές μπορούμε να τυλίξουμε και πόση είναι η χωρητικότητα του .Το γέμισμα του μηχανισμού έχει ως εξής. Καταρχάς τυλίγεται το backing , το όποιο είναι ένα νήμα , και η χρησιμότητα του είναι να έχουμε αρκετά μέτρα περιθώριο , σε περίπτωση που ξετυλιχτεί όλη η ορμιά σε μια μάχη με κάποιο ψαρί. Μετά το backing δένεται η ορμιά , μετά την ορμιά δένεται το leader που είναι ένα κοματι πετονιάς περίπου όσο το μήκος του καλαμιού μας με φθίνουσα διατομή προς το αγκίστρι μας. Στην λεπτή άκρη του leader μας , τέλος δένεται το παράμαλλο μας το όποιο λέγεται tippet.

H τεχνική ρήψης σε αυτό το ψάρεμα είναι ιδιαίτερη, και απαιτεί εξάσκηση μέχρι να τελειοποιηθεί. Θα υπάρξει ανάλογο άρθρο.

Η «μύγα»


Το ποιο δημιουργικό κομμάτι του εξοπλισμού μας είναι το τεχνητό μας δόλωμα , η μύγα ή fly. Αυτή όπως είπαμε μπορεί να έχει την μορφή κάποιου εντόμου ,κάποιου ψαριού, ή μιας προνύμφης , η κάποιου άλλου οργανισμού , ο οποίος αποτελεί τροφή για τα ψάρια στο μέρος όπου ψαρεύουμε. Μύγες υπάρχουν έτοιμες στο εμπόριο και μπορούμε να τις προμηθευτούμε , αλλά συνήθως τις κατασκευάζει ο ψαράς μόνος του. Αυτή η κατασκευή λέγεται fly tying και είναι το Α και το Ω στο fly fishing. Υπάρχει ένας απίθανος και γοητευτικός κόσμος , πίσω από το fly tying , και είναι το κομμάτι αυτής της τεχνικής που θα φανατίσει όποιον ασχοληθεί με το fly fishing περισσότερο. Για το fly tying θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικά καταστήματα , που έχουν κάποιον εξοπλισμό fly fishing αλλά υπάρχουν και 2-3 τα οποία καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες για αυτή την τεχνική.
Θα υπάρξουν αναλυτικότερα αρθρα , για το κάθε κομματι του fly fishing.
Γιάννης Χρυσουλάκης