3. Η Μουρμούρα και το ψάρεμα της
Η Μουρμούρα ή αλλιώς Βασιλόψαρο είναι ένα τόσο όμορφο ψάρι που οι διαφορετικές συνήθειες,τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικά και ο τρόπος ζωής αυτού του ψαριού, το κάνει ιδιαίτερο και ξεχωριστό από τα υπόλοιπα είδη ψαριών.
Το πανέμορφο αυτό πλάσμα κατακλύζει τις ακτές των μεσογειακών ακτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής του σε βυθούς που αποτελούνται από άμμο,αμμό-λασπη και φυκιάδες, ενώ το βάθος που τις συναντάμε δεν ξεπερνάει τα 50 μέτρα.Η Μουρμούρα τρέφεται με θαλάσσιους οργανισμούς που τους αναζητάει μέσα στην άμμο. Μιλάμε για ένα ψάρι που μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τα 40 έως και 55cm και βάρος 1 κιλό σε σπάνιες περιπτώσεις. Διαθέτει νόστιμη σάρκα και όμορφη όψη,ωστόσο χαρακτηρίζεται από πονηριά,καχυποψία και διαθέτει σημαντικές ικανότητες,αφού είναι ένα από τα ελάχιστα ψάρια που δεν πιάνονται στα δίχτυα και που μπορεί να γλιτώσει από τον εχθρό, χρησιμοποιώντας την “ ενδυμασία ” του και το φυσικό του περιβάλλον όπου ζει για να κρυφτεί από τον θηρευτή του.
Αξιοσημείωτο είναι να πούμε ότι η Μουρμούρα δεν μπορεί να ζήσει μέσα στα ιχθυοτροφεία. Πρόκειται για ένα αξιόλογο για τους αλιείς θήραμα αφού αποτελεί το συνηθέστερο αλίευμα για τους κατά κύριο λόγο παράκτιους ψαράδες.
Το ψάρεμα της Μουρμούρας με την
με την τεχνική του Casting
Η Μουρμούρα μπορεί να ψαρευτεί με διάφορους τρόπους όπως είναι το casting,το εγγλεζικο,το πετα- χτάρι καθώς και με άλλες τεχνικές από βάρκα όπως είναι η καθετή και το παραγάδι. Η πλειοψηφία των ψαράδων χρησιμοποιεί την τεχνική του Casting με την οποία και θα ασχοληθούμε.
Με την ριγέ κυρία μπορούμε να δώσουμε ‘‘ ραντεβού’’ σε μια παραλία, σε ένα λιμάνι ακόμα και σε λιμνοθά-λασσα με ήπια και ελαφρώς σκληρά καιρικά φαινό-μενα. Η Μουρμούρα είναι ένα σχετικά μη ιδιότροπο στην διατροφή ψάρι, εφόσον τιμάει πολλών ειδών σκουλήκια και τρέφεται με θαλάσσιους οργανισμούς καθώς και με την σάρκα μικρότερων ψαριών όπως αυτή του γαύρου, της σαρδέλας κ.α.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αυτή τις δικές τις ιδιαίτερες προτιμήσεις όπως το μουρμουροσκού-ληκο,το μαύρο,η τριχιά και το κόκκινο. Να επισημανθεί ότι οι προτιμήσεις αυτού του ψαριού αλλάζουν από τόπο σε τόπο, από μέρα σε μέρα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθός του, η εποχή του χρόνου, οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και η κατάσταση της μουρμούρας, δηλαδή, αν είναι αβγομένη ή όχι.
Την Μουρμούρα θα την ψαρέψουμε κυρίως από τους πρώτους μήνες της Άνοιξης έως και τον πρώτο καιρό του Φθινοπώρου αφού έχει την συνήθεια να πλησιάζει τις ακτές για να γεννήσει τα αβγά της. Την Άνοιξη και το φθινόπωρο θα τις αναζητήσουμε εν ώρα φαγητού τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, το Καλοκαίρι λόγο των λουόμενων που απολαμβάνουν την χαρά των διακοπών τους στις παραλίες θα τις αναζητήσουμε από το σούρουπο έως και την αυγή.
Το ψάρεμά της γίνεται με ψιλά και λιτά εργαλεία. Οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν το ψάρεμα της, χρησιμοποιώντας ως αρματωσιά το κλασσικό διπλάρι που ίσως να διαθέτει σε κάποιες περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, επιπλέον αξεσουάρ όπως είναι το Float και οι χάντρες Swarovski. Το ψάρεμα της μουρμούρας γίνεται από τους περισσότερους με μακρυκότσανα αγκίστρια που αποτελούνται από λεπτό μέταλλο, ενώ η αρματωσιά αποτελείται από λεπτά νούμερα πετονιάς και είναι κατά κύριο λόγο fluorocarbon. Θα υπάρξουν μέρες που η Μουρμούρα θα τρώει ανόρεκτα τα δολώματά μας και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε δικά μας λάθοι που ενδεχομένως θα την γεμίσουν πολλές φορές με καχυποψία είτε θα είναι μια από τις μέρες που δεν θα τρώνε τα ψάρια για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι και η φάση της Σελήνης.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αν γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα για το ψάρεμα της, αν διαθέτουμε έναν ικανοποιητικό εξοπλισμό που θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό, αν ο τόπος ψαρέματος είναι καλός και η μέρα είναι σύμμαχός και τέλος αν διαθέτουμε υπομονή, εμπειρία και μια δόση τύχης είναι βέβαιο πως θα έχουμε μια επιτυχημένη ψαριά. Μαζί με όλα τα παραπάνω στην καλή ψαριά θα συμβάλλει και η ετοιμότητα μας πάνω στο ψάρεμα της.
Τέλος, να πούμε ότι η Μουρμούρα είναι ένα ψάρι που ζει κοπαδιαστά, όσο μικρότερα είναι τα ψάρια τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ψαριών από τον οποίο αποτελείται, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι τα ψάρια τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός των ψαριών στο κοπάδι. Όσοι χρησιμοποιούν διπλάρια θα έχει τύχει να βγάλουν την αρματωσιά τους από το νερό φορτωμένη με ψάρια, η μουρμούρα είναι ψάρι που διαδέχεται και άλλα είδη ψαριών, που σημαίνει ότι αρκετές φορές θα δούμε πάνω στην αρματωσιά μας διαφορετικά είδη.