Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο μηχανισμό ψαρέματος

2014-09-21 12:13
Η σωστή επιλογή μηχανισμού όπως επίσης και η σωστή επιλογή καλαμιού δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε το ψάρεμά μας να είναι περισσότερο αποδοτικό και πιο ξεκούραστο. Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις, αμέτρητες επιλογές σε μηχανισμούς και τις περισσότερες φορές με τελείως διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Καλό θα είναι να ξέρουμε τι θέλουμε και να μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια βασικά στοιχεία σε έναν μηχανισμό έτσι ώστε να επιλέξουμε τον πιο κατάλληλο για το είδος ψαρέματος που μας αρέσει.
  •  Ρουλεμάν:  Ένας μηχανισμός για να είναι καλός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αλλά και στις προσδοκίες μας θα πρέπει να διαθέτει ρουλεμάν στο εσωτερικό του, τα οποία του παρέχουν σταθερότητα και προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία στην κίνηση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Κατά την προσωπική μου άποψη μηχανισμός χωρίς ρουλεμάν απλά δεν είναι μηχανισμός.
  • Σχέση περιστροφής: Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να κοιτάξουμε κατά την έρευνα αγοράς για μηχανισμό ψαρέματος είναι το gear ratio, το σύνολο δηλαδή των περιστροφών που κάνει η μπομπίνα όταν η μανιβέλα μας πραγματοποιήσει μια πλήρη περιστροφή.  Όσο μεγαλύτερη είναι η σχέση αυτή τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα γίνεται το μάζεμα της πετονιάς μας. Για παράδειγμα αν δούμε ότι ένας μηχανισμός έχει gear ratio 3:1 (3 προς 1) τότε αυτό σημαίνει ότι σε μια πλήρη περιστροφή της μανιβέλας η μπομπίνα κάνει 3 περιστροφές.
  • Μέγιστη δύναμη έλξης: Αυτό που συνήθως βλέπουμε στην περιγραφή ενός μηχανισμού να αναφέρεται ως max drag power και το οποίο μας δείχνει το μέγιστο φορτίο που μπορεί να τραβήξει ένας μηχανισμός. Αν στοχεύουμε για παράδειγμα σε θηράματα μέχρι 2-3 κιλά (άσχετα με το ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος στο τι θα σου φάει το δόλωμα) τότε επιλέγουμε έναν μηχανισμό με max dragpower 3 έως 4 κιλά.
  • Ευελιξία και άνεση: Ποτέ δεν αγοράζουμε είτε καλάμι είτε μηχανισμό ο οποίος δεν μας “κάθεται” καλά στο χέρι. Το παν είναι να είμαστε άνετοι και να μπορούμε να χειριστούμε με ευκολία τον εξοπλισμό μας. Πάντα δοκιμάζουμε τον μηχανισμό να δούμε πως είναι στο χέρι μας. Τον περιστρέφουμε, κοιτάμε τα φρένα του, αν έχει τζόγο κτλ κτλ.
  • Μπομπίνα: Οι μπομπίνα σε έναν μηχανισμό μπορεί να είναι είτε πλαστική (την αποφεύγουμε), είτε από αλουμίνιο ή γραφίτη. Οι μπομπίνες αλουμινίου είναι θεωρητικά πιο ανθεκτικές και αντέχουν περισσότερο στο χρόνο αλλά και υπό μεγαλύτερη πίεση από ότι αυτές του γραφίτη η οποίες είναι πιο ευαίσθητες.
Όλα τα παραπάνω αφορούν κυρίως τον ερασιτέχνη ψαρά μιας και τα δεδομένα σε επαγγελματικό επίπεδο αλλάζουν και υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξει κανείς τόσο στην αγορά μηχανισμού όσο και στην αγορά καλαμιού. Εμείς αυτό που κάνουμε πάντα, είναι γνωρίζοντας κάποια βασικά στοιχεία τόσο για τα καλάμια του ψαρέματος όσο και για τους μηχανισμούς, να επιλέγουμε αυτά που μπορούν να καλύψουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ανάγκες μας ανάλογα πάντα με τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε.