Σωστή επιλογή καλαμιού
Το καλάμι είναι το βασικότερο αλιευτικό εργαλείο για τον ερασιτέχνη ψαρά. Εχει την ικανότητα να ρίχνει το δόλωμα με τον πιο συμφέροντα τρόπο και να διευκολύνει στο πιάσιμο του ψαριού, που πρέπει να γίνει γρήγορα.
Eνα καλό καλάμι είναι μεν σχετικά ακριβό ...ιδιαίτερα στις μέρες μας- αξίζει όμως τα χρήματά του, διαφορετικά θα το πληρώνετε διπλά και τριπλά κάθε φορά που θα το αντικαθιστάτε με κάποιο «της σειράς» που θα σας μείνει στο χέρι, όπως αυτά που πωλούνται στις λαϊκές αγορές. Ασε που θα χάσετε και το καλό το ψάρι...

Πώς επιλέγουμε καλάμι
Το σημείο του καλαμιού που δέχεται την μεγαλύτερη καταπόνηση, μετά φυσικά από το στέλεχος του καλαμιού, είναι η βάση στήριξης του μηχανισμού. Ετσι πάντα πρέπει να επιλέγουμε καλάμι με μεταλλική βάση και μεταλλικές δέστρες μηχανισμού. Οι πλαστικές βάσεις ή οι πλαστικές και ελαφριές δέστρες, καταλήγουν πάντα στο να ραγίζουν ή να σπάνε μετά από μερικές φορές χρήσης.
Δεν διαλέγουμε καλάμι με κριτήριο τα μέγιστα κιλά αντοχής του (action), αλλά με το είδος του ψαρέματος που συνήθως κάνουμε. Μπορούμε να ψαρέψουμε μεγάλα ψάρια ακόμη και με ελαφρύ εξοπλισμό 12 έως 30 λιμπρών, αρκεί να είναι υψηλών προδιαγραφών.
Το κοντό καλάμι δεν προσδίδει στον έμπειρο ψαρά κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα στην μάχη με ένα μεγάλο ψάρι. Ενα ψηλό σχετικά καλάμι, σε συνδυασμό με μία καλή ζώνη αλιευτικής μάχης, μας επιτρέπει να πιάνουμε υψηλότερα και να εξασκούμε έτσι με λιγότερο κόπο, τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στο ψάρι .
Ο ελαφρύς εξοπλισμός, όπως ένα καλό και ευαίσθητο καλάμι από γραφίτη, είναι περισσότερο ξεκούραστος και μας επιτρέπει να διατηρούμε τις δυνάμεις μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά στο jigging ή στο «φύλακα» που κρατάμε το καλάμι στα χέρια σχεδόν συνέχεια.
Γενικά ο ελαφρύς εξοπλισμός είναι μεγαλύτερη πρόκληση για τον ερασιτέχνη ψαρά και προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις.
Καλάμια συρτής
Τα καλάμια συρτής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα τύπου standup και αυτά που δουλεύονται από την καρέκλα αλιευτικής μάχης (fighting chair). Τα καλάμια τύπου standup ενδείκνυνται για ψάρεμα σε όρθια στάση. To ολικό τους μήκος συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 1.80, αν και πολλοί ψαράδες προτιμούν υψηλότερα μεταξύ 2.00 και 2.20 μέτρα.
Για τη χρήση των καλαμιών standup, για μεγάλα ψάρια και βαρύ εξοπλισμό (30 έως 80 λιμπρών), απαιτείται οπωσδήποτε η χρήση «ζώνης μάχης» (fighting belt). Τα καλάμια για χρήση από την καρέκλα αλιευτικής μάχης είναι συνήθως ψηλότερα (2 έως 2.40 μέτρα) για να μπορεί η πετονιά να περνά άνετα από το ύψος της πρύμνης του σκάφους.

Η ποιότητα των οδηγών της πετονιάς στα καλάμια συρτής προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό κόστος ενός καλαμιού. Η απλούστερη λύση είναι αυτή των οδηγών «δακτυλίδια» (rings), την οποία συναντάμε συνήθως σε καλάμια με ελαφρύ action (4 έως 20 λίμπρες) όπου οι λεπτές πετονιές δεν εξασκούν σημαντική τριβή. Συνιστώνται επίσης στα καλάμια για ψάρεμα με καταβυθιστή, όπου η αντίσταση που προβάλει ο οδηγός «δακτυλίδι» - σε σύγκριση με έναν οδηγό τύπου «ροδέλας» - αντισταθμίζει το τράβηγμα της πετονιάς από την αντίσταση του νερού και το τράβηγμα του βαριδιού.
Οι οδηγοί τύπου «ροδέλας» (rollers) συνίστανται για καλάμια με βαρύτερο action 25 έως 130 λίμπρες, όπου η σημαντικά μεγαλύτερη διάμετρος της πετονιάς εξασκεί μεγαλύτερη τριβή στους οδηγούς του καλαμιού. Από πολλούς ψαράδες προτιμώνται οι οδηγοί με μεγάλους δακτυλίους γιατί αφήνουν το στριφτάρι και το παράμαλλο της πετονιάς να περάσουν από μέσα τους και να τυλιχθούν στον μηχανισμό ... βασική προϋπόθεση όταν χρησιμοποιούμε μεγάλα παράμαλλα, ειδικά στον «φύλακα».

Είναι άκρως παρακινδυνευμένο να μαζεύουμε με το χέρι τα τελευταία μέτρα της πετονιάς από το στριφτάρι μέχρι το ψάρι για να το αποχιάσουμε.
Σ' αυτό το χρονικό διάστημα το μεγάλο ψάρι θα βρει ευκαιρία να κάνει κεφάλι ή να τραβήξει απότομα, να σπάσει το παράμαλλο και να το χάσουμε...
Kείμενο - Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγή: ethnosgr