Τεχνική Surfcasting από τον Βασίλη Βασιλαρόπουλο

2014-09-16 16:22
Ο όρος "surfcasting” μεταφορικά σημαίνει ψαρεύω στα κύματα, επίσης σημαίνει ρίχνω την αρματωσιά μου σε αφρισμένα κύματα, μερικές φορές μάλιστα με ακραίες καιρικές συνθήκες! Η συγκεκριμένη τεχνική μας χαρίζει τεράστια ικανοποίηση αφενός, από την άποψη των πολλών και πολλές φορές, μεγάλων αλιευμάτων, αφετέρου, η μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε με τον αντίπαλό μας (ψάρι) φέρνοντας εμάς και τα εργαλεία μας στα όρια τους  είναι αυτό που κάνει αυτή την τεχνική ξεχωριστή. Μιλάμε λοιπόν για μια τεχνική, η οποία γεννήθηκε για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κύματα και τα δύσκολα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο λόγος που η τεχνική του surfcasting  χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας είναι γιατί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πιο συχνή η παρουσία των ψαριών κοντά στην ακτή, επειδή τα διάφορα είδη ψαριών προσελκύονται από την αναταραχή του βυθού και είναι ποιο εύκολη για αυτά η αναζήτηση τροφής.
Αυτές τις συνθήκες  θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να  αναζητήσουμε  το πιο περιζήτητο θήραμα. Φυσικά δεν θα αντιμετωπίσουμε το ψάρι που θα επισκεφτεί το αγκίστρι μας όπως  στην ήρεμη θάλασσα, αλλά θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερες δυσκολίες, και γι 'αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε  κάποια “κόλπα”, διότι χωρίς αυτά το ψάρεμα μας μπορεί να είναι αδύνατο.

Πρώτα απ 'όλα να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την τεχνική του surfcasting είναι όταν “λήξει” η καταιγίδα η ο δυνατός αέρας, δηλαδή στο «σπάσιμο» του καιρού που λέμε! Η στιγμή αυτή θεωρείται μαγική. Μπορώ να σας το περιγράψω….. όταν ο άνεμος κοπάσει και η θάλασσα εξακολουθεί να έχει κυματισμό. Αυτές είναι μόνο λίγες ώρες πριν από την πλήρη ηρεμία της θάλασσας και για αυτό, το χρονοδιάγραμμα της εξόρμησής μας είναι κρίσιμης σημασίας και αυτό διότι θα πρέπει να αποφύγουμε την εντελώς ήρεμη θάλασσα. Η καλύτερη στιγμή δηλαδή είναι μόνο όταν σταματά να φυσάει και η θάλασσα συνεχίζει να έχει κύματα για λίγες ώρες, και είναι ακριβώς αυτή η χρονική στιγμή που θα πρέπει να βιαστούμε για να φτάσουμε στην θάλασσα το συντομότερο δυνατό.

Το σπάσιμο του καιρού, όπως είπαμε, είναι σίγουρα το ιδανικό , αλλά μπορείτε να ψαρέψετε ακόμη και κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας, ακόμα και όταν ο άνεμος φυσά δυνατά και η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε με το μέρος μας τις μεγάλες πιθανότητες αλίευσης κάποιου μεγάλου θηράματος. Επίσης κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, ο δυνατός άνεμος δεν θα μας αφήσει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και την τεχνική μας, βολές, κτλ στο μέγιστο αλλά με λίγο επιμονή, είναι πιθανό να αχούμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Φυσικά το surfcasting κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες δεν είναι για όλους και αυτό διότι χρειάζεται πολύ εξάσκηση και μεγάλη υπομονή. Αυτός που θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να «οπλιστεί» με μεγάλη υπομονή και να αναζητά συνέχεια καινούρια κόλπα ώστε να κάνει το ψάρεμα του αποδοτικό. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι θα είναι πολλές οι φορές που θα αναγκαστούμε να κατασκευάσουμε νέα παράμαλλα γιατί κόπηκαν στην μάχη με ένα μεγάλο ψάρι, η να φέρνουμε την αρματωσιά μας έξω χωρίς μολύβι γιατί πλέχτηκε σε κάποια κλαδιά η σε διάφορα σκουπίδια τα οποία θα είναι πολλά από τα δυνατά κύματα. Και όμως, η καλύτερη ψαριά γίνετε σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, γι 'αυτό θα σας προτείνω κάποιες μικρές λεπτομέρειες που μπορούν σίγουρα να κάνουν το ψάρεμα σας ευκολότερο.

 Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το βάρος του μολυβιού, για να πάρουμε  καλύτερο κράτημα  στο βυθό  θα χρησιμοποιήσουμε μολύβια από 130 έως 170 γραμμάρια, κατά προτίμηση τύπου άγκυρας για να μπορούμε να ψαρεύουμε ακόμη και τις πιο ακραίες συνθήκες, βεβαίως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό που να μας επιτρέπει να ψαρέψουμε με αυτά τα μολύβια. 
Το καλάμι θα πρέπει να έχει action 150 gr και πάνω. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε παράμαλλα μήκους έως 1 μέτρου, αλλά αν είναι απαραίτητο ακόμη πιο κοντά, ποιότητας fluorocarbon με διάμετρο από 0,30 και πάνω (συστήνω τουλάχιστον ένα καλό 0.35).

Επίσης η διάμετρος της μάνας δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 0,35, γεμίζοντας έτσι την μπομπίνα μας με μια καλή πετονιά. Ακόμα ποιο σημαντική είναι η επιλογή του δολώματος, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση δολώματα ανθεκτικά, (σε ακραίες συνθήκες δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε μικρούτσικες έτσι θέλουμε δολώματα που να δουλεύουν αρκετή ώρα στο βυθό και να μην διαλύονται από τα ρεύματα η ακόμη και από τα μικρόψαρα) κατά προτίμηση, φαραώ ο οποίος κάποιες στιγμές θα τυλίξουμε με ελαστικό νήμα, φρέσκα η αλατισμένα ψαροδόλια, μεγάλες μάνες κτλ.

Τέλος, ο τύπος της αρματωσιάς θα είναι κατά την γνώμη μου paternoster, μειώνοντας το μήκος του και την αυξάνοντας τη διαμέτρο, για να αποφευχθούν τα μπερδέματα. Η τελευταία συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να μην ελέγχετε πολύ συχνά τα καλάμια σας, ας τα αφήσουμε να δουλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, φροντίζοντας να τα ελέγχετε κάθε μια ώρα.

Ελπίζω με αυτές τις μικρές συμβουλές το ψάρεμα σε ακραίες συνθήκες να γίνει λίγο πιο εύκολο και να θυμάστε πάντα ότι σε βράχια και ακραίες συνθήκες δεν πάμε ποτέ μονοί μας έξαλλου το ψάρεμα σημαίνει καλή παρέα με φίλους .

Του Βασίλη Βασιλαρόπουλου.

- See more at: https://www.paraktiopsarema.gr/texnikes_casting.php#sthash.ZLDiwrkt.dpuf