Τεχνική Surfcasting από τον Βασίλη Βασιλαρόπουλο
Ο λόγος που η τεχνική του surfcasting χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας είναι γιατί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πιο συχνή η παρουσία των ψαριών κοντά στην ακτή, επειδή τα διάφορα είδη ψαριών προσελκύονται από την αναταραχή του βυθού και είναι ποιο εύκολη για αυτά η αναζήτηση τροφής.
Αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αναζητήσουμε το πιο περιζήτητο θήραμα. Φυσικά δεν θα αντιμετωπίσουμε το ψάρι που θα επισκεφτεί το αγκίστρι μας όπως στην ήρεμη θάλασσα, αλλά θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερες δυσκολίες, και γι 'αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε κάποια “κόλπα”, διότι χωρίς αυτά το ψάρεμα μας μπορεί να είναι αδύνατο.
Το σπάσιμο του καιρού, όπως είπαμε, είναι σίγουρα το ιδανικό , αλλά μπορείτε να ψαρέψετε ακόμη και κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας, ακόμα και όταν ο άνεμος φυσά δυνατά και η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε με το μέρος μας τις μεγάλες πιθανότητες αλίευσης κάποιου μεγάλου θηράματος. Επίσης κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, ο δυνατός άνεμος δεν θα μας αφήσει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και την τεχνική μας, βολές, κτλ στο μέγιστο αλλά με λίγο επιμονή, είναι πιθανό να αχούμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το βάρος του μολυβιού, για να πάρουμε καλύτερο κράτημα στο βυθό θα χρησιμοποιήσουμε μολύβια από 130 έως 170 γραμμάρια, κατά προτίμηση τύπου άγκυρας για να μπορούμε να ψαρεύουμε ακόμη και τις πιο ακραίες συνθήκες, βεβαίως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό που να μας επιτρέπει να ψαρέψουμε με αυτά τα μολύβια.
Το καλάμι θα πρέπει να έχει action 150 gr και πάνω. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε παράμαλλα μήκους έως 1 μέτρου, αλλά αν είναι απαραίτητο ακόμη πιο κοντά, ποιότητας fluorocarbon με διάμετρο από 0,30 και πάνω (συστήνω τουλάχιστον ένα καλό 0.35).

Τέλος, ο τύπος της αρματωσιάς θα είναι κατά την γνώμη μου paternoster, μειώνοντας το μήκος του και την αυξάνοντας τη διαμέτρο, για να αποφευχθούν τα μπερδέματα. Η τελευταία συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να μην ελέγχετε πολύ συχνά τα καλάμια σας, ας τα αφήσουμε να δουλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, φροντίζοντας να τα ελέγχετε κάθε μια ώρα.
Ελπίζω με αυτές τις μικρές συμβουλές το ψάρεμα σε ακραίες συνθήκες να γίνει λίγο πιο εύκολο και να θυμάστε πάντα ότι σε βράχια και ακραίες συνθήκες δεν πάμε ποτέ μονοί μας έξαλλου το ψάρεμα σημαίνει καλή παρέα με φίλους .
Του Βασίλη Βασιλαρόπουλου.